https://www.gerzeninsesi.com/files/uploads/user/BaYlYksYz11.jpg
Volkan Yaşar Berber

FAKAT BU DOĞRU MU?

07-06-2023 10:03 591 kez okundu.

Toplumsal ve kişisel etkenlere bağlı olarak endişe, kaygı ve şüphelerle muhakeme etme adabı yaşamsal seçenek halidir. Bilinmeyen herhangi bir şey hakkında yapılacakların destekli veya desteksiz olabileceğine kanaat edebilme de de ‘’Fakat bu doğru mu?’’  demekten kendimizi alamayız. İradeleri güçsüz olaylara tarafsız bakamayıp mantıksız sorgulamalarla yanılgılarını bilinçsizce destekleyerek başkalarını da yanlış yönlendirirler.

     Çoğunlukla beklenmedik şekilde taleplerde bulunularak olmamış veya gün yüzüne doğruluğu ispatlanmamış halleri kabullenme veya kabul ettirebilme baskısıyla hareket edilir. Geçmişte yaşanmış olayların realitesi araştırmadan önyargıyla sorgulamak yapılabilecek en büyük hatalardandır. Körü körüne hatada ısrar ederek süreci destelememek gerekmektedir.

     Fakat bu doğru mu? Gerçekten böyle bir durum var mıymış da bizler merak ve heyecanımıza yenilerek kabullenmişiz deme erdemliliği göstermeliyiz. Başkasının yaşam sınırlarına, kişi hak ve özgürlüklerine basitçe müdahale edemeyeceğimiz gibi kesinlikle insaniyet olarak muhakeme etmeliyiz. Bizler maalesef önyargıyla dürtüyü alır besler ve büyütürüz.

     Unutulmaması gereken var olan bizlerdeki duygu ve düşüncelerimizin ne şekilde yönlendireceğimizdir. Özgün irademize sahip çıkarak benliğimizi sınayarak sabır ve metanetle kararlar almaya odaklanmalıyızdır. Duyumsal faktörlerin görsel ve yazımsal kaynaklarla desteklenmediği sürece varsayımdan ibaret olduğu bilinciyle hareket edebilmeliyizdir.

      Başkalarıyla zor ilişkiler kurarken geçmişini de sorgulayarak yaşanmışlıklarının ne gibi husumetlere sebep verdiğini gözetmeliyizdir. Her insanın toplumsal ve bireysel deneyimleri aynı gibi gözükse de o kişide ruhsal farkındalıklarını iyi gözlemlemeliyizdir. Düşüncelerin eyleme dönüştürülmesi ancak bu şekilde süreç sonrası olmalıdır.

      Seçeneklerinin tükenmiş gibi gözükse de daima cevaplanmayanların elbet zaman aşımı sonrasında merakını gidereceğinin bilinmesi gerekir. Kişisel gelişiminde büyük rol oynayan ruhsal dayanıklılığın beslenmesiyle insan endişe ve kaygılarının üstesinden gelir. Olaylara farklı bakış açılarıyla bakarak yorumlamayı aslen her insanın denemesi gerektiğidir. Gerçeklerin algılanarak gün yüzüne çıkarılması sağlıklı insanların elvermesiyle mümkündür.

      Kültüre, gruba, role, etnik kökene, ananelere göre değişkenlik gösteren yargılamaların insan ruhsal hali üzerinde birçok niceliksel ve niteliksel sonucu olur. Bu kişiliğin gelişmesi, olgunlaşması, davranışlarının ortaya çıkması benliğinin altında ve üstündekilerle etkileşimle olacaktır. Biçim ve renk katan benliğimizle çevreye yaşam boyu farkındalık kazandırırız. Toplumsal bakış açısı yakalayabilenler kendi özgün iradeleriyle kararlar alırken tüm etkenleri bütünselleştirerek hedefe ulaşırlar. Uzmanların görüş ve tecrübeleriyle varılacak kararların yapısı ve işlevi üzerinde durulmalıdır. Sonuçta bir kanaate varacak elbette ki Fakat bu doğru mu? diyen kişinin kendi olacaktır.

    

ARAŞTIRMACI YAZAR

VOLKAN YAŞAR BERBER

Neler Söylendi?

DİĞER YAZILARI İÇSELLEŞTİRİLEN DEĞERLER İRADESİZLİK Milli Kültürel Mirasçısı İNSAN KURALLARA SIĞMAZ KUSURLU GELECEĞE KURAL KONAMAZ BÜYÜK SORU İŞARETLERİ.. DAVRANIŞSAL BELİRTİLER BİREYDE KONTROLLÜ YAŞAM ÜZÜNTÜSÜZ YAŞAMAK ONU KURTARMAYI DÜŞÜNME KİŞİLİK BOZUKLUĞU İNİŞLİ ÇIKIŞLI DUYGULAR PASİF AGRESİF ÇAĞDAŞ AİLE MODELİ OLASILIKSIZLIK KÜÇÜK AYRINTILAR GÖZLERİMİZDEN KENDİMİZE BAKMA… BU AÇIDAN BAKINCA.. BİLİŞSEL DAVRANIŞ HAYATINA YÖN VER.. YAŞAMSAL REGÜLASYON BAZILARI DA GERÇEKTEN.. OYUNLARLA YAŞAYANLAR GELECEĞE ADANMIŞ YATIRIMLAR GENÇLİKTE ERDEMLİLİK ZAMAN KIRILMASI İNSANLARDAKİ FARKLILIĞIN HİKMETİ BEN ALIŞIĞIM KİŞİDE DUYUMSAMA… ANLAMA VE KAVRAMA YETENEĞİ KİTAP OKUMA ALIŞKANLIĞI… KENDİNİ YÖNETME HAYATTA FEDAKARLIK GÖZLEMLENEMEYENLER….! DAĞILMIŞ MANTELİZM TARİHTE JURNALCILIK DÜNYA KARANLIKLARI MANKURTLAŞAN TOPLUMLAR İLİM PAZARLARI ANTİK CARUSA GERZE İNSANIN TEDAVİSİ HESABA KATILMAYAN BİLİNMEZLİKLER DİMAĞDA YOZLAŞMA İNSANIN KENDİNİ TANIMA SANATI İNSANOĞLUNUN ACİZLİĞİ ANADOLU’DA AZINLIK OKULLARI AMERİKA YENİ DÜNYA DÜZENİ OSMANLI’ DAN GÜNÜMÜZE PARA GENÇLİĞİN DÜŞMANI 'DEİZM' DÜNYA’DA TÜRKİYE GERÇEĞİ SIR GENÇLİKTE SAKLI TÜRK VE İSLAM ALEYHTARLARI Tarihte İnsan Tüccarlığı ORTADOĞU’DA İSRAİL TESİRİ FATİH’İN MUMYASI SÖMÜRGECİ VESAYETİN YOLU ÖLÜM BANA TATLI GELDİ KAVM-İ NECİP VE KAN İMPARATORLUĞU GÖÇMENLERİN SON ADASI HAYATIN ANLAMI ERMENİ AZINLIĞINDA SALGIN GİZEMLİ YÖNETİCİLER KRALLIĞI YABANCI MİSYONERLER ANADOLU RUMLARI ve YUNANLILAR ANADOLU KADINLARININ YURTTA SULH MÜCADELESİ JAPONLARIN TÜRKİSTAN PROJESİ CUMHURİYETİN İLK GAZETELERİ GÖRÜLEMEYEN GİZEMLER KARABAĞ TEYAKKUZ’U ARİFANE