Denilebilinir ki ‘’Ben iyi düşünüyorum ama anlatamıyorum…’’ İnsanız olur böyle şeyler deyip umursamamak mı.. yahutta kendimi nasıl geliştirebilirİM.. diyerek, dertlenip çözümlemeye odaklanmak mı… bilhassa ikinci hususa deyinmek ihtiyacı duymaktayımdır. Bir şeyin bilince olmakla görmezden gelmek arasında uçurum vardır. İnsan yeteneğine koşullandığında gerçekleştiremeyeceği hiçbir şey yoktur şu dünya da yeter ki inancını yitirmesin…,
Genel yanılgıların birisi ise maalesef olumsuz düşünce ve tavırlar sergileyerek olabilecek olanı da arka plana atmak.. bilinmesi gerekir ki emek ve zaman harcanmayan hiçbir şeye sahip olunamaz. Üzerinde biraz ayrıntılı durulması gereken diğer önemli husus ise elinde var olan olanakları olduğunca verimli kullanabilme kabiliyetidir ki kiminde imkan olur yapamaz kiminde imkan yoktur kapalı kutu kendinin keşfedilmesini bekler zannedersem bizler bunlardanız…!
Becerilerinin fakında olup eğitiminin ne derece doğru kararlar neticesinde yönlendirilebileceğini bilmeyenler maalesef hayatta ukde içinde kaybolup giderler. İnsanın kendini yönetilme arzusu içinden gelmedikçe bir başkaları tarafından istençsizce yönetilmeleri içten değildir. Kendini yönetme doğrultusunda özgün iradesiyle kararlar almayanların sonu hüsrandır.
Hayatta neyin onlar için önemli olduğunun farkına varabilmek için geri dönüp yaşantılarını bir elekten geçirebilmek erdemliliği gösterebilenler sonraki yaşamsal enerjilerine kavuşurlar. Ve her şeyden önemlisi ideolojilerini benimsemeye başladıkça neden sebep sonuç ilişkisine vakıf olabilmektedirler. Başka bir deyişle bir şeyin bilince olabilmeye başlarlar.
Kendini yönetebilme kabiliyetine sahip olabilen insanların artık başkalarına verimli bir şekilde yönetilmeye hazır oldukları bilinciyle hareket ederek tüm enerjilerini aktarırlar. Elbet bir sonraki süreçte dinamik olarak katkı sağlayacakları gibi tüm sorunların üstesinden ne şekilde gelebileceklerini de keşfetmiş olacaklardır. Burada her bireyin kendince üstesinden gelmesi gereken husustur. Düşüncel ve duygusal tutkularına kapılmadan hedefe ulaşabilmeyi kendine öğreti edinmek uzun ve yorucu eğitim gerektirir.
Kimi kez kolaylıkla anlaşılabilinen olurken kimi kez de aydınlatılamamış çözümlemelerle karşı karşıya gelerek destek alarak başa çıkabilmeyi öğrenmeliyiz. Her sorun farklıdır. Farklı hedefler, farklı durumlar, farklı arzularla vb dolu teşhislerle elbet farklı kabiliyetlerle başa çıkılır. Her yaşanılanın kendince ayrı doğasınca düşünsel dengesini kendine özgün yönetilme açısı vardır.
Bir şeyin bilincinde olma onu gerçekleştirme manasıda taşımaz. Her şeyin zamanı ve yeri olduğu bilinciyle hareket edebilmeyi öğrenmeliyiz. Çözümlenmesine öncelik verilenlere saygı göstererek sırasıyla tatminkar kararlarla ilerlemek akılcıdır. İnsan doğuştan bilinçli, meraklı, sorgulayıcı, beceriklidir ki onu şekillendirecek olanlar bizleriz…
ARAŞTIRMACI YAZAR-TARİHÇİ
VOLKAN YAŞAR BERBER